Jaglanka z jabłkiem i orzechami.

Najprostsze śniadanie świata.

Połącz ugotowaną kaszę jaglaną ze startym na tarce jabłkiem. Dodaj ulubione dodatki, np. karmelizowane w miodzie orzechy włoskie. I voila! Pyszne i zdrowe śniadanie gotowe :) W tak zwanym międzyczasie zacznie pyrkać kawa w kawiarce, kot zostanie wydrapany za uchem, a wschodzące słońce rozjaśni wczesny poranek. Pięknie, prawda?

Jeszcze szybciej będzie jeśli ugotujecie wcześniej więcej kaszy jaglanej, a rano tylko wyciągniecie odpowiednią porcję z lodówki, wrzucicie na moment do garnuszka by się podgrzała (można wtedy dodać odrobinę mleka, wody lub soku jabłkowego), ścieramy jabłko, prażymy orzechy.. I zajadamy.

Dodatki oczywiście możemy zmieniać. Jabłko nadaje słodkości, dzięki czemu nie musimy używać żadnych środków słodzących.

śniadanie
Jaglanka z jabłkiem i orzechami.

  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 1 jabłko,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • kora cynamonu lub cynamon mielony.

Gotujemy kaszę jaglaną z laską cynamonu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.* Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną brązowieć i ładnie pachnieć. Wlewamy wtedy łyżkę miodu, zestawiamy z ognia i szybko mieszamy. Gorącą kaszę mieszamy ze startym na tarce jabłkiem. Na kaszę wykładamy słodkie orzechy, ścieramy dodatkowo odrobinę cynamonu lub – jeśli nie posiadamy – posypujemy cynamonem mielonym.

Smacznego!

śniadanie, kasza jaglana

* o prawidłowym gotowaniu kaszy jaglanej warto poczytać w internecie.

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 8

  1. Ervisha 29 stycznia, 2015 at 08:00 Reply

    Ta laska cynamonu sprawia, że od razu mam ochotę ją zjeść :)

  2. Iga M. 29 stycznia, 2015 at 08:07 Reply

    Długo nie mogłam sie przekonać do kaszy jaglanej, ale warto było spróbować. Uwielbiam ją z jabłkiem, suszoną żurawiną, rodzynkami i orzechami. :) jest idealna by zabrać ją do pracy i mieć zdrowy, pożywny lunch:)

  3. Amber 29 stycznia, 2015 at 13:46 Reply

    Pyszna i urodziwa jaglanka!
    Takie lubię…

  4. foodmania 29 stycznia, 2015 at 17:39 Reply

    kasza jaglana w połączeniu z orzechami smakuje świetnie!

  5. Zoey 30 stycznia, 2015 at 13:27 Reply

    Moje smaki! Nie probowalam jeszcze jaglanej na sniadanie

  6. Asia 3 lutego, 2015 at 15:42 Reply

    Koniecznie muszę zrobić!, nie robiłam nigdy kaszy na śniadanie:)

  7. Jozkoo 10 lutego, 2015 at 22:53 Reply

    Jeśli smakuje jak wygląda to poproszę :)

  8. mojewypiekiinietylko 27 marca, 2015 at 14:43 Reply

    Idealne połączenie smaków. Kasza jaglana, jabłko, orzechy i miód. Danie skromne, a jakże apetyczne i zdrowe. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *