Granola orzechowa.

Uzależniająca, chrupiąca, aromatyczna. Śniadaniowa królowa – granola.

Odkąd pierwszy raz zrobiłam swoją granolę – przepadłam. Żadne reklamy świata, niskie ceny czy przepiękne opakowania nie są w stanie zmusić mnie do kupienia tych sklepowych, słodkich płatków.

Po wielu próbach trzymam się kilku ważnych zasad:

składniki płynne (miód, olej i sok jabłkowy) – przeciwnicy powiedzą, że to zwiększanie kaloryczności granoli, ale uważam, że są to składniki niezbędne dla odpowiedniej chrupkości granoli; pieczenie suchych płatków będzie ich wysuszeniem i uprażeniem, a my chcemy uzyskać coś zupełnie innego;

płatki owsiane – główny składnik przeważający w proporcjach, pozostałe składniki można modyfikować dowolnie;

orzechy – dzięki pieczeniu nadają całej granoli fantastycznego aromatu, zwiększają jej wartość odżywczą;

długość i temperatura pieczenia – 1h to dla granoli minimum, by płatki były odpowiednio suche i chrupkie, zbyt krótkie pieczenie sprawi, że granola będzie miękka nawet po ostudzeniu w piekarniku; temperatura to od 160stC (dla wolnego, dłuższego suszenia) aż do 180-190stC (dla nadania chrupkości i pięknego brązowego koloru). Zazwyczaj piekę początkowo w 160stC, a na koniec zwiększam temperaturę by uzyskać odpowiedni stopień zrumienienia płatków;

mieszanie – konieczne i niezbędne; dodanie soku, miodu i oleju łączy suche składniki, które bez mieszania zbiją się w jedną całość, im częściej mieszamy – tym grudki granoli mniejsze, im rzadziej – tym większe.

Zapraszam więc wszystkich sceptyków do upieczenia własnej porcji najpyszniejszego śniadania :)

Granola orzechowa

Granola orzechowa*

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 szklanka otrębów,
  • 0,5 szklanki sezamu,
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
  • 100g orzechów nerkowca,
  • 50g migdałów,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 1 szklanka soku z jabłek.

W jednym naczyniu łączymy miód, olej i sok jabłkowy – najlepiej świeżo wyciśnięty. W drugim naczyniu umieszczamy składniki suche. Wszystko razem mieszamy i wsypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę (ja używam takiej głębszej, piekarnikowej).

Pieczemy ok. 50 min. w 160stC mieszając co 10-15 minut (lub rzadziej, by uzyskać większe „grudki” granoli) kontrolując jednocześnie stopień wilgotności płatków. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180-190stC i pieczemy aż do zrumienienia całej granoli.

Studzimy w uchylonym piekarniku. Zimne płatki przesypujemy do ulubionego naczynia.

Podajemy z jogurtem, mlekiem, owocami.

*składniki na dużą blachę, która wystarczy na dwa duże słoje.

Granola orzechowa

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *