Granola inaczej. Nowy śniadaniowy hit.

Pora roku bez wątpienia wpływa na śniadaniowe gusta. Wiosenne powietrze, cieplejsze poranki, nieśmiałe słońce za oknem – zmienia moje poranne potrzeby. Rezygnuję z rozgrzewającej, aksamitnej owsianki na rzecz śniadania lżejszego. Nadal musi być zdrowo i pożywnie, bo przesilenie wiosenne, bo wszędobylskie wirusy, panujące choróbska, stresy..

Bronią w walce o dobry dzień znakomicie spisuje się granola. Granola inna, bo nie-z-piekarnika. Zupełnie samodzielnie robiona, ze znanych składników, szybka, pewna i smaczna. Ba! Prze-smaczna, genialna, idealnie słodka i chrupiąca. Prażona na patelni. Bo szybciej, w takiej porcji jakiej potrzebuję.

Granola.

Składniki właściwie dowolne, wg gustu i upodobań.

  • garść płatków owsianych
  • garść płatków orkiszowych
  • garść ziaren słonecznika
  • siemię lniane
  • rodzynki
  • otręby owsiane
  • łyżka miodu, dla osłody.

Składniki granoli.

Wsypujemy suche składniki na rozgrzana patelnię i prażymy. Po chwili dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, wdychając niesamowity aromat prażonych ziaren i słodyczy płynnego miodu. Mieszamy, mieszamy..

I po dosłownie kilku minutkach zsypujemy odżywczą, chrupiącą mieszankę wprost do miseczki z jogurtem. Jeszcze ciepła w połączeniu z zimnym, aksamitnym jogurtem – rozpływa się w ustach.

Domowa granola.

Taki początek dnia, to ja rozumiem :)

Tagi: , , , ,

Komentarze: 5

  1. OwsianaKaraina 22 marca, 2012 at 15:21 Reply

    Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie ‚owsiane’ przepisy kulinarne – A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

  2. agnieszka 22 marca, 2012 at 21:17 Reply

    Uwielbiam granole na śniadanie (i nie tylko!) Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

  3. Mariszka 23 marca, 2012 at 00:40 Reply

    Super pysznie i zdrowo. Bardzo często przyrządzam taką szybką granolę. Dodam tylko, że kiedy przerzuca się ją prosto z patelni do jogurtu, bardzo łatwo o jego zwarzenie… polecam jednak najpierw ostudzić, po kilku nieprzyjemnych niespodziankach zaczęłam to robić (choć trudno się powstrzymać, kiedy unosi się niesamowity aromat prażonych ziaren i nasion, miodu/syropu klonowego-używam zamiennie) achh ;)

    • kocie-smaki 23 marca, 2012 at 10:30 Reply

      dziękuję za podpowiedź, jeszcze mi się to nie przydarzyło ale faktycznie – będę z bólem serca czekać dłuższą chwilę, by uniknąć przykrych niespodzianek :)

  4. Laura 8 czerwca, 2014 at 10:10 Reply

    Wypróbowałam. Pyszne! Tylko zamiast słonecznika dałam orzechy i podałam ze świeżymi truskawkami. Po prostu rozpływało się w ustach! Z pewnością niedługo to powtórzę :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *