Granola dyniowa.

Jesienna granola pełna zdrowych dodatków. Podstawą są płatki owsiane oraz rozmaite ziarna – siemię lniane, pestki słonecznika oraz dyni. Całość spaja słoneczne puree z dyni oraz miód lipowy.

Zdecydowanie zbyt szybko znika ze śniadaniowej miseczki. Z jogurtem naturalnym idealna!

Granola dyniowa.

Granola dyniowa. (składniki na dużą blaszkę)

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka pestek dyni,
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika,
  • 0,5 szklanki sezamu,
  • 0,5 szklanki otrębów żytnich,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki miodu lipowego,
  • 1 szklanka puree z dyni (instrukcja tutaj),
  • 2 garście suszonej żurawiny.

W dużej misce mieszamy mokre składniki – olej, miód i puree z dyni. Po kolei dodajemy pozostałe składniki – płatki owsiane, otręby i ziarenka z wyjątkiem żurawiny. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach około 40-60minut, mieszając co ok. 15 minut*. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, dorzucamy suszoną żurawinę i pozwalamy granoli wystygnąć w piekarniku.

*Im częściej będziecie mieszać, tym granola będzie bardziej sypka. Im rzadziej, tym utworzy większe grudki zlepione dzięki dyni i miodzie. Pieczemy, aż płatki będą zrumienione oraz suche. Jeśli będą nadal mokre, zmniejszcie temperaturę piekarnika do 150 stopni. To ważne, granolę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, nie może być wilgotna.

Granola dyniowa.

 

Tagi: , , ,

Komentarze: 4

  1. aneta 9 października, 2014 at 09:22 Reply

    muesli mi się kończy więc przepis jak znalazła. Dzięki :)

  2. foodmania 9 października, 2014 at 18:19 Reply

    granola dyniowa to coś zdecydowanie dla mnie!

  3. gin 11 października, 2014 at 16:22 Reply

    Mmm, wygląda zachęcająco :)

  4. MARTA 14 października, 2014 at 10:40 Reply

    wow…granola dyniowa…koniecznie muszę wyprobować :) pycha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *