Jesienna granola pełna zdrowych dodatków. Podstawą są płatki owsiane oraz rozmaite ziarna – siemię lniane, pestki słonecznika oraz dyni. Całość spaja słoneczne puree z dyni oraz miód lipowy.
Zdecydowanie zbyt szybko znika ze śniadaniowej miseczki. Z jogurtem naturalnym idealna!
Granola dyniowa. (składniki na dużą blaszkę)
- 3 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka pestek dyni,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 0,5 szklanki sezamu,
- 0,5 szklanki otrębów żytnich,
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
- 0,5 szklanki miodu lipowego,
- 1 szklanka puree z dyni (instrukcja tutaj),
- 2 garście suszonej żurawiny.
W dużej misce mieszamy mokre składniki – olej, miód i puree z dyni. Po kolei dodajemy pozostałe składniki – płatki owsiane, otręby i ziarenka z wyjątkiem żurawiny. Wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach około 40-60minut, mieszając co ok. 15 minut*. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, dorzucamy suszoną żurawinę i pozwalamy granoli wystygnąć w piekarniku.
*Im częściej będziecie mieszać, tym granola będzie bardziej sypka. Im rzadziej, tym utworzy większe grudki zlepione dzięki dyni i miodzie. Pieczemy, aż płatki będą zrumienione oraz suche. Jeśli będą nadal mokre, zmniejszcie temperaturę piekarnika do 150 stopni. To ważne, granolę przechowujemy w zamkniętym pojemniku, nie może być wilgotna.
Tagi: otręby, płatki owsiane, śniadaniowo, wypieki
muesli mi się kończy więc przepis jak znalazła. Dzięki :)
granola dyniowa to coś zdecydowanie dla mnie!
Mmm, wygląda zachęcająco :)
wow…granola dyniowa…koniecznie muszę wyprobować :) pycha