Frytki z batatów.

Pyszny zamiennik naszych rodzimych ziemniaków.

W odróżnieniu od tradycyjnych frytek są mięciutkie i delikatnie słodkie. Dla podkreślenia smaku doprawiamy solą, chili i słodką papryką.

Plusy? Dużo zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków. Pieczenie zamiast smażenia pozbawia nas sporej ilości zbędnego tłuszczu. Idealne jako dodatek do ryby, burgerów czy samodzielna przekąska. Zaskakujące w smaku.

Minusy? – dwa. Strasznie twarde do krojenia, przyda się męska silna dłoń i bardzo ostry nóż. I znikają zdecydowanie zbyt szybko.

Frytki z batatów

Frytki z batatów.

  • 1 średniej wielkości batat,
  • sól,
  • oliwa,
  • słodka i ostra papryka.

Ziemniaka dokładnie myjemy i szorujemy. Nie obieramy ze skórki! Kroimy w paski. W dużej misce nacieramy niewielką ilością oleju i przyprawami – solą, słodką i ostrą papryką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stC przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i rumiane.

Frytki z batatów

 

Tagi: , ,

Komentarze: 5

  1. ilovebake.pl 14 lipca, 2014 at 07:47 Reply

    Cudownie wyglądają takie zarumienione :)

  2. favcook 14 lipca, 2014 at 10:32 Reply

    Wyglądają przepysznie. Takie frytki uwielbiam najbardziej! :)

  3. Anna | Studio Kuchnia 16 lipca, 2014 at 19:49 Reply

    Bardzo lubię, to coś dla mnie;))

  4. Agnieszka 17 lipca, 2014 at 16:29 Reply

    muszę zrobić widziałam w lidlu takie zeimnaiki – ale to jak będzie nieco chłodniej na dworze, bo na razie to nie bardzo mi się chce odpalać piekarnik.

  5. MARTA 18 lipca, 2014 at 09:54 Reply

    Swietny zamiennik…wyglądają wspaniale.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *