Ekspresowa granola z tahini.

Na szybkie i zdrowe rozpoczęcie dnia.

Przy obecnych upałach włączanie piekarnika to samobójstwo. Przypominam sobie o tym, gdy ocierając pot z czoła przy nic-nie-robieniu planuję kolejną potrawę wymagającą tego gorącego sprzętu. Jak na złość nagle mam niecierpiące zwłoki pomysły na ciasteczka, na obiad marzy mi się lasagne i oczywiście jeszcze nie zdążyłam upiec w tym sezonie jagodzianek.

granola z pastą sezamową

To samo stało się dzisiejszego poranka, gdy słój z granolą – normalnie wypełniony po brzegi – zaświecił pustkami. Kiszki marsza grały i trzeba było coś na szybko wymyślić. Tak powstała szybka granola bez użycia piekarnika – bo z patelni. Być może granola to zbyt duże słowo na prażone płatki owsiane oblepione słodką masą miodowo-sezamkową  Nazwa jednak nie gra roli.

Rolę gra smak.

A smak jest wyśmienity – mocno sezamkowy i idealnie słodki. Płatki stają się cudownie chrupiące, dzięki prażeniu uzyskują więcej orzechowego aromatu. Przełamane greckim jogurtem stają się śniadaniem idealnym. Do tego kilka plasterków banana i jesteśmy w kulinarnym niebie. Przynajmniej my.

Jak to zwykle bywa przepis można dowolnie modyfikować. Pasta sezamowa (tahini) jest niezbędna, ale już płatki możemy zamienić na każde inne. Dla zdrowotności możemy dodać orzechy, otręby, siemię lniane czy cokolwiek tylko chcemy. Zamiast jogurtu – mleko, a w wersji de luxe – lody! Oj, z lodami będzie deser na śniadanie :)

granola z pastą sezamową

Ekspresowa granola z tahini. (1 duża porcja)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/4 szklanki płatków jaglanych,
  • 1/5 łyżki pasty sezamowej (tahini),
  • 1 łyżka miodu.

Dodatkowo: jogurt grecki, 1/3 banana.

Płatki wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy na średnim ogniu przez kilka minut mieszając co chwila, aż lekko zbrązowieją i zaczną przyjemnie pachnieć. Dodajemy tahini i dokładnie mieszamy. Gdy połączy się z płatkami, zdejmujemy patelnię z ognia i po kilku chwilach dodajemy miód. Dokładnie mieszamy.

Podajemy od razu z kilkoma łyżkami jogurtu oraz plasterkami banana.

Smacznego!granola z pastą sezamową

Tagi: , , , ,

Komentarze: 4

  1. Natalie 11 sierpnia, 2015 at 11:55 Reply

    Domowa najlepsza! Ja uwielbiam na bazie masła orzechowego :)

  2. Michał 17 sierpnia, 2015 at 22:23 Reply

    Mniam, ale pyszności :)

  3. olawilczek 22 sierpnia, 2015 at 13:12 Reply

    Jako wielka fanka tahini chętnie wypróbuję ten przepis :)

  4. AZgotuj 31 sierpnia, 2015 at 09:45 Reply

    Z tahiną nie tobiłam. Jest pomysł:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *