Domowe nachos.

Pyszne pikantne nachos, które w kilka chwil można przygotować we własnym zaciszu. I nie martwić się o sztuczne dodatki, o nadmiar soli, o konserwanty i smak, jaki trzeba wybrać. Bo o smaku decydujemy sami i tak doprawiamy nasze nachos, by było najpyszniej na świecie.

Niech to będzie bardziej inspiracja, niż przepis. Bo o składnikach decydujecie sami – paprykowe, ziołowe, serowe, czosnkowe? U nas wersja pikantno-paprykowa, polecam!

Jako bazy używamy domowej tortilli – ważne by placki były jak najcieńsze, dzięki temu będą super chrupiące. Sklepowa – już mniej zdrowa – też się sprawdza.

A co do nachos? Po pierwsze wyborowe towarzystwo, z którym można wspólnie chrupać. Po drugie – sos. Pomidorowy, czosnkowy, serowy lub guacamole czy też wyrazista w smaku salsa. I będzie pysznie.

nachosy tortilla

Domowe nachos. (jedna miseczka)

  • 3-4 placki tortilli (domowej lub sklepowej),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1  łyżka słodkiej papryki,
  • sól i harissa do posypania.

Olej, chili i paprykę słodką mieszamy dokładnie w miseczce. Przy pomocy pędzelka smarujemy dokładnie całe placki tortilli z jednej strony i kładziemy jeden na drugim. Następnie kroimy najpierw na 4 części, następnie 8 i każdy z nich jeszcze na 2 lub nawet 4 części, by powstały małe trójkąciki.

Trójkąciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by nie nachodziły na siebie. Posypujemy solą i przyprawą harissa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez ok. 15 minut – w połowie czasu przewracamy nachos na drugą stronę.

Smacznego!
nachosy tortilla

Tagi:

Komentarze: 3

  1. ilovebakepl 5 maja, 2015 at 07:35 Reply

    Jaka fajna sprawa z takimi domowymi i wiemy co dodajemy do nich :)

  2. kornik 5 maja, 2015 at 13:08 Reply

    Uwielbiam nachosy! Chętnie wypróbuję Twój przepis
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

  3. marcelina 5 maja, 2015 at 17:10 Reply

    Z sosem serowym chętnie bym pochrupała :) Nawet nie sądziłam, że domowe nachosy mogą być takie łatwe w przygotowaniu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *