Domowe chlebki naan.

Puszyste, drożdżowe indyjskie pieczywo.

Oryginalnie wypiekane w specjalnym piecu tandoor. Podaje się je z rozmaitymi dodatkami – czosnkiem, masłem, cebulą, sezamem, czarnuszką. Tradycyjnie w kształcie dużej kropli. Stanowią dodatek wielu dań kuchni indyjskiej –  zup, sosów, past, a szczególnie popularnego curry. Wyjadanie gęstego, aromatycznego sosu bez sztućców – za pomocą tego gorącego chlebka – to nieziemska przyjemność, zapewniam Was :)

indyjski chlebek naan

W domowej piekarni musimy korzystać z tego, co mamy – a więc zwyczajnego piekarnika, lub w szybszej i równie smacznej wersji – z patelni. Możemy wzbogacić chlebki o ulubione przyprawy, jak np. wędzoną paprykę, polać masłem czosnkowym, posypać czarnuszką lub sezamem. Podpieczone placki drożdżowe najlepiej zajadać prosto z patelni, chociaż dość długo zachowują świeżość.

indyjski chlebek naan

Domowe chlebki naan. (ok. 6 sztuk)

  • 320 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru.

Dodatkowo: odrobina oliwy + sezam lub czarnuszka do posypania, w wersji czosnkowej – roztopione masło z kilkoma ząbkami czosnku.

Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozcieramy w miseczce ze szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce przygotowujemy wszystkie pozostałe składniki – mąkę, pozostałą część mleka, łyżkę oliwy, sól i jogurt. Dodajemy gotowy zaczyn. Dokładnie mieszamy i przez kilka minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrastania na ok. 1-2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części. Każdą rozciągamy palcami na kształt koła lub dużej kropli – odpowiednio do wielkości patelni, na której będziemy je przygotowywać. Jeśli używamy bardzo małej patelni, przygotujemy odpowiednio więcej chlebków. Każdy z placuszków delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy ziarnami np. sezamu wklepując go lekko dłońmi.

Na rozgrzanej suchej patelni smażymy placuszki, przewracamy gdy na powierzchni pojawią się duże bąble powietrza, a spód zacznie się rumienić. Wtedy przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 1-2 minuty.

Podajemy gorące!

indyjski chlebk naan

[źródło]

Tagi: , , ,

Komentarze: 3

  1. ilovebakepl 14 maja, 2015 at 11:19 Reply

    uwielbiam te chlebki ale trzeba je jesc na swiezo wtedy najlepsze :) i u mnie byl przepis na czosnkowe

  2. marcelina 14 maja, 2015 at 12:14 Reply

    Taki chlebek z masłem czosnkowym wyobrażam sobie jak musi przepysznie smakować! :)

  3. iza 14 maja, 2015 at 21:53 Reply

    uwielbiam te chlebki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *