Domowa granola.

Domowa granola to wynalazek wszech czasów, mistrz śniadań, rewolucja w kuchni.

Domowa granola.

Ceny sklepowych muesli, crunchy i innych śniadaniowych produktów przerażają. Wszystkie super-zdrowe, super-błonnikowe, super-bez-konserwantowe. Tymczasem w składzie cukier, tłuszcze, emulgatory i inne już-nie-takie-super dodatki.

Przyrządzając własną granolę wiemy, co jemy – a mianowicie 95% składu to płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe), do tego zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek czy pestek winogron), kilka łyżek miodu i świeżo wyciśnięty sok z jabłek. Do tego nasze najulubieńsze dodatki – orzechy, rodzynki, migdały, wiórki kokosowe, suszona żurawina – na co tylko mamy ochotę. I za zupełnie niewiele, mamy ogromną porcję śniadaniowego zdrowia.

Ah, jeszcze zapomniałam wspomnieć jak cudowny jest zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia :)

Domowa granola z rodzynkami.

  • 1 szkl. płatków owsianych górskich,
  • 1 szkl. płatków żytnich,
  • 1 szkl. płatków orkiszowych,
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki dobrej jakości oliwy,
  • 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z jabłek.

Łączymy najpierw oliwę, miód i sok. Po kolei dodajemy płatki, siemię lniane, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40min. w piekarniku rozgrzanym do 150st. Mieszamy co ok. 10 minut, sprawdzając czy płatki nie rumienią się zbyt szybko. Im częściej będziemy mieszać, tym granola będzie bardziej sypka.

Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Dodajemy 150g rodzynek. I mamy zapas na naprawdę sporo przepysznych śniadań :)

Domowa granola.

A jeśli cierpicie na brak czasu i prawie godzinne pieczenie jest dla Was zdecydowanie zbyt długie, to zapraszam na dużo szybszą granolę inaczej – z patelni.

Tagi: , ,

Komentarze: 4

  1. Ola 23 sierpnia, 2012 at 09:11 Reply

    muszę w końcu pokusić się o zrobienie takiej… te kupne już mnie raczej niczym nie zaskoczą ;)

  2. Michał Szen 23 sierpnia, 2012 at 09:24 Reply

    Teraz już wiem co to jest granola. Prezentuje się fajnie, ja bym jednak zrobił bez kokosa, no ale to już kwestia gustu.

    • kocie-smaki 23 sierpnia, 2012 at 10:09 Reply

      Kokos jest leciutko wyczuwalny. Polecam dodanie orzechów, takie uprażone w piekarniku smakują rewelacyjnie :)

  3. Crispy Biscuits 23 sierpnia, 2012 at 11:05 Reply

    Muszę wreszcie zrobić własną granolę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *