Czekoladowe love – tiramisu z nutellą.

„naprawdę nie chciałam jeść, chciałam tylko zrobić zdjęcie.

spróbowałam i umarłam, wracaj z pracy szybko, jest zabjócze!”

Takiego smsa wysłałam do M. po nieudanym porannym fotografowaniu. Co tam, że nieudane – ważne, jak smakuje! Robiąc wczoraj wieczorem to czekoladowe tiramisu bałam się, że będzie mało aromatyczne, że będzie zbyt daleko odbiegać od tradycyjnego kremu, że to po prostu krem czekoladowy przełożony biszkoptami.

Jakże wielkie było moje zdumienie – tiramisu jest idealne. Delikatne, z wyczuwalną nutą kawy i amaretto. Z boskim, aksamitnym kremem czekoladowym.

Ajj, brak mi słów, lećcie do sklepu po nutellę i mascarpone!

Tiramisu z nutellą (źródło)

  • ok. 200g nutelli (przyznam się, użyłam czekoladowo-orzechowego kremu innej marki),
  • 250g serka mascarpone,
  • 250ml kawy,
  • likier amaretto wg uznania,
  • paczka podłużnych biszkoptów.

Zaparzamy kawę i studzimy.

Nutellę miksujemy na wolnych obrotach z serkiem mascarpone. Dolewamy ok. 50-100ml espresso oraz amaretto (M. dolewał, oj jak on dolał!). Przez chwilę miksujemy do połączenia się składników.

Biszkopty zanurzamy w kawie dosłownie na 2-3sekundy i wykładamy formę, w której będziemy podawać deser (można też w osobnych pucharkach).  Na warstwę biszkoptów wykładamy 2/3 masy czekoladowej, na to kolejne biszkopty zanurzone w kawie. Na wierzch wykładamy resztę kremu.

Odstawiamy do lodówki na con.2 godzinki, by smaki się połączyły, a masa stężała. Dekorujemy kakao, pokruszonymi orzechami laskowymi lub wiórkami kokosowymi, wedle gustu :)

Tagi: , ,

Komentarze: 6

  1. Domi z kuchni 30 czerwca, 2012 at 09:51 Reply

    Świetne – z takim tiramisu się jeszcze nie spotkalam :)

  2. karmel-itka 30 czerwca, 2012 at 18:39 Reply

    ojej, ale wygląda!
    piękne zdjęcia.

    • kocie-smaki 1 lipca, 2012 at 09:20 Reply

      dziękuję :) warto wypróbować, wysmakować :)

  3. Drui... 1 lipca, 2012 at 12:01 Reply

    Pysznie wygląda, nie powstrzymałabym się od zjedzenia dwóch porcji.

  4. Crispy Biscuits 3 lipca, 2012 at 11:08 Reply

    Bardzo chętnie wróciłabym do domu na taki deser :)

  5. Forex 23 lipca, 2012 at 12:56 Reply

    Świetny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *