Cytrynowe placuszki z dyni.

To najlepsze do tej pory placuszki z dyniowego puree.

Niezwykle delikatne i puszyste. Być może bardziej pasowałaby nazwa serniczki dyniowe czy placuszki twarogowe. Zupełnie nie wiedziałam jak je nazwać. W każdym razie są na bazie twarogu, maja rewelacyjny orzeźwiający posmak skórki cytrynowej i naprawdę znikają w zastraszającym tempie.

Najlepsze zaraz po przyrządzeniu!

Placuszki z dyni.

Cytrynowe placuszki z dyni. (ok. 15 placuszków)

  • 250g puree z dyni (tutaj sposób przygotowania),
  • 250g półtłustego twarogu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka masła do smażenia.

Oddzielamy żółtka od białek. Twaróg ucieramy/miksujemy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka dodajemy puree z dyni, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, 4-5 łyżek mąki pszennej i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy dyniowo-twarogowej i delikatnie mieszamy. Masa powinna raczej gęsta i mieć puszystą konsystencję.

Patelnię o nieprzywierającej powłoce delikatnie smarujemy masłem. Smażymy placuszki na średnim ogniu po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Podajemy od razu! Najlepsze z cukrem pudrem lub domową konfiturą.

Smacznego! :)

Placuszki z dyni.

Tagi: , ,

Komentarze: 8

  1. Olga 13 października, 2014 at 09:27 Reply

    Ale piękne i puszyste!

  2. Konczi i Szpileczka 13 października, 2014 at 09:27 Reply

    mniamniuśne

  3. Asia3city 14 października, 2014 at 00:00 Reply

    Akurat mam dynię w domu i nie mam pomysłów, ten przepisik mi sie przyda :)

  4. Sosna 14 października, 2014 at 09:56 Reply

    Wyglądają idealnie :D

  5. chocolatestoptempting 16 października, 2014 at 09:37 Reply

    Przygotuję dziś, bo wyglądają tak smacznie i delikatnie :)

  6. Marcelina 17 października, 2014 at 07:28 Reply

    Ależ puszyste ci wyszły! :)

  7. Kraina Miodem Płynąca 22 października, 2014 at 16:06 Reply

    Ale grubaśne! :) U mnie w kuchni teraz szaleje dynia więc takie dyniowe placuchy koniecznie muszę usmażyć! :)

  8. Sosna 27 października, 2014 at 17:31 Reply

    Świetna propozycja :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *