Crumble owsiane z mrożonymi owocami.

Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką, to deser genialny w swej prostocie. Uniwersalny i jednocześnie nietuzinkowy. Odpowiedni o każdej porze roku. Pasujący na wieczorną przekąskę, coś słodkiego dla dzieci czy na spotkanie z przyjaciółmi.

Gorące owoce, chrupiąca kruszonka, zimne lody waniliowe do podania. Niebo!

Dziś wersja zimowa – z mrożonymi owocami. Zdrowsza – z owsianą kruszonką.

crumble z mrożonych owoców

Zimowe crumble owsiane. (2 porcje)

  • 400 g mrożonych śliwek,
  • 100 g mrożonych malin,
  • 100 g mrożonych porzeczek,
  • 60 g zimnego masła,
  • 70 g płatków owsianych (można zmielić na mąkę),
  • 60 g ksylitolu (lub cukru).

Do podania: lody waniliowe.

Owoce rozmrażamy w małym rondelku, na niewielkim gazie, aż puszczą sok. Ich ilość jest podana orientacyjnie, zależy od wielkości naczynia, w którym będziemy piec.

Z masła, płatków owsianych i ksylitolu zagniatamy kruszonkę, aż masło połączy się z pozostałymi składnikami.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy owoce (bez soku!), a na nie kruszonkę. Pieczemy w 180stC aż kruszonka będzie złota (ok. 20-40minut). Podajemy gorące z gałką lodów waniliowych.

crumble z mrożonych owoców

Tagi: , , , , , ,

Komentarze: 4

  1. Konczi i Szpileczka 10 kwietnia, 2015 at 08:56 Reply

    Uwielbiam takie desery, a juz dawno nie robiłam…

  2. foodmania 10 kwietnia, 2015 at 19:31 Reply

    pyszny deser!

  3. cookingforemily 11 kwietnia, 2015 at 20:13 Reply

    Oj i ja uwielbiam crumble, ale robię je głównie latem i wczesną jesienią. Plis gałka lodów waniliowych. Najprościej, najlepiej!

  4. gin 13 kwietnia, 2015 at 12:58 Reply

    Idealne na podwieczorek :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *