Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska.

Klasyk kuchni angielskiej – wołowina zapiekana pod kremowym i delikatnym puree ziemniaczanym. 

Cottage pie to zapiekanka składająca się z dolnej warstwy mięsnej – dobrze przyprawionej mielonej wołowiny oraz warstwy górnej – delikatnego, rozpływającego się w ustach puree ziemniaczanego. Całość zapiekana w wysokiej temperaturze owocuje cudownie przypieczonym wierzchem zapiekanki. Czy może być coś lepszego?

Danie jest nieskomplikowane, a składniki łatwo dostępne. Efekt smakowy gwarantowany. To takie typowe danie na chłodniejsze dni, sycące i rozgrzewające. Lub po prostu dla tych, którzy chcą zjeść coś treściwego, typowo domowego.

zapiekanka mięsno-warzywno

W wielu przepisach używa się czerwonego wina oraz bulionu wołowego, co dodatkowo podnosi walory smakowe potrawy. Jeśli więc dysponujecie tymi składnikami w domu – śmiało podlejcie mięso winem, a potem duście w prawdziwym bulionie. Do warstwy mięsnej można użyć także zielonego groszku.

Co ważne: 

  1. Nie bójcie się przypalić odrobinę warzyw lub mięsa! To te skrawki przyklejone do dna patelni mają w sobie najwięcej aromatu. Zalanie potem całości wodą, winem czy bulionem zbierze tą aromatyczną warstwę nadając całości głębokiego aromatu.
  2. Wierzch zapiekanki niedbale traktujemy widelcem, by nadać mu wypukłości, które w czasie pieczenia najbardziej się przyrumienią i staną bardziej chrupiące.

zapiekanka mięsno-warzywno

Cottage pie, czyli zapiekanka wiejska. (4 porcje)

Mięso:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili, harissa w proszku.

Puree: 

  • 900 g ziemniaków,
  • 60 g sera cheddar,
  • 4 łyżki śmietanki 30% (lub mleka),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę siekamy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na 1-2 łyżkach oleju przesmażamy cebulę – mieszamy i delikatnie solimy. Po kilku minutach gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie przesuwamy warzywa na boki patelni, a na środek dodajemy zmieloną wołowinę. Podkręcamy gaz, by się dobrze przysmażyła, a nie dusiła. Solimy, pieprzymy i mieszamy rozdzielając mięso na drobne kawałki. Gdy mięso nabierze ładnego rumianego koloru dodajemy pozostałe składniki – keczup, sos Worcestershire i pozostałe przyprawy. Przesmażamy, dokładnie mieszamy i podlewamy odrobiną wody – dosłownie kilka łyżek. Przykrywamy i dusimy ok. 15-20 minut.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Dodajemy starty na tarce ser, śmietankę i porządnie doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsa, na nią wykładamy puree i robimy niedbałe rowki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 20-25 minut, aż do zrumienienia. Na kilka ostatnich minut możemy włączyć funkcję grill.

Dzielimy na porcje po ok. 10 minutach. Podajemy solo lub z zieloną sałatą.

zapiekanka mięsno-warzywno

[inspiracja]

Tagi: , , , ,

Komentarze: 6

  1. marcelina 1 czerwca, 2015 at 07:42 Reply

    Sycące i konkretne danie :)

  2. Lena 1 czerwca, 2015 at 11:38 Reply

    Nigdy nie robiłam sama, wygląda przepysznie :)

  3. naleśniki 1 czerwca, 2015 at 22:46 Reply

    Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  4. Pati 2 czerwca, 2015 at 08:11 Reply

    Dla mnie pychota

  5. Dorota 3 czerwca, 2015 at 23:51 Reply

    Co ciekawe nigdy (!) nie próbowałam tej zapiekanki! Muszę w końcu się skusić :)

    • kocie-smaki 4 czerwca, 2015 at 06:56 Reply

      Ja też szczerze mówiąc robiłam ją po raz pierwszy – chyba czasem trudniej sięgnąć po znane klasyki, niż świeżo napotkane nowości :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *