Ciasto razowe z rabarbarem.

Lekkie i puszyste ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi. Mimo użycia mąki pełnoziarnistej, ciasto jest mięciutkie nawet dnia następnego. W smaku delikatnie słodkie, przełamane kwaskowatym rabarbarem. Całości dopełnia słodka posypka i płatki migdałowe.

Do porannej herbaty, popołudniowej cappuccino. Polecam :)

Poza sezonem możemy oczywiście użyć dowolnych owoców, myślę że truskawki, śliwki, morele – sprawdzą się znakomicie.

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem. * (źródło)

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli
  • 120 g cukru brązowego,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 250 g mąki pszennej razowej (dałam orkiszową pełnoziarnistą),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3-4 łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki płatków migdałów,
  • 1 łyżeczka fruktozy w pudrze do oprószenia.

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy szczyptę soli i brązowy cukier. Dalej ucieramy. Kolejno wbijamy jajka, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, esencję waniliową i mleko. Dokładnie wszystko mieszamy (można na koniec łyżką), tylko do połączenia się składników.

Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną i wysypujemy mielonymi migdałami, mąką pełnoziarnistą lub np. otrębami owsianymi, jak u mnie.

Przekładamy ciasto do tortownicy, na wierzch wykładamy 1-2cm kawałki rabarbaru i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40-50min. w 170st do suchego patyczka.

Po ostudzeniu posypujemy fruktozą lub słodzikiem w pudrze.

* Przepis jest na formę 22-24cm, nie zmieniałam proporcji i upiekłam w troszkę większej, dlatego czas pieczenia był krótszy i ciasto jest troszkę niższe. Ale i tak pyszne :)

 

 

Tagi: , ,

Komentarze: 5

  1. Aniado 4 czerwca, 2012 at 11:36 Reply

    Pięknie się prezentuje to ciasto w Twoim wykonaniu! Cieszę się, że zdecydowałaś się skorzystać z polecanego przeze mnie przepisu :) Pzdr Aniado

  2. slyvvia 4 czerwca, 2012 at 16:58 Reply

    Uwielbiam razowe ciasta, to wygląda znakomicie :)

  3. Monika 4 czerwca, 2012 at 19:49 Reply

    No właśnie! A za mną chodzi razowa tarta. Trzeba będzie zrobić :)

  4. Zosia 19 czerwca, 2012 at 17:52 Reply

    Chętnie zjadłabym teraz kawałeczek, wygląda niesamowicie apetycznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *