Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Piękna wiosna, to kwitnące bzy, zieleniejące skwery, botwinka, szparagi i rabarbar na targowiskach.

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe za ich wdzięczność, za to jak odpłacają pięknym wyrastaniem. Za radość, gdy ciasto wręcz wychodzi z miski. I za zapach, którego nie pobije żadne inne – kojarzący się z domem, rodzinnym ciepłem i miłością.

A ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to klasyk, którego nie może zabraknąć na piknikach, ukwieconych tarasach czy zwyczajnie w trakcie leniwych, słonecznych dni.

Najlepsze ze szklanką mleka lub kakao, oczywiście jeszcze ciepłe :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. *

  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 60 g cukru pudru (lub drobnego cukru do wypieków),
  • 60 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel aromatu np. waniliowego.

Kruszonka: 

  • 50 g mąki,
  • 25 g cukru,
  • 25 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru, 3 łyżeczki cukru, odrobina wody.

Zaczyn: W małej miseczce rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, dodajemy 1 łyżkę mąki i  ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.

Ciasto: W dużej misce łączymy wszystkie pozostałe składniki ciasta – mąkę, pozostałą część ciepłego mleka, żółtka, cukier, masło (miękkie lub roztopione), szczyptę soli oraz aromat. Dodajemy gotowy zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto pędzie pulchne i elastyczne – będzie odchodzić od brzegów miski. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 h.

Rabarbar: Oczyszczony i obrany z włokien rabarbar kroimy w 1-2 cm kostkę. Dodajemy wraz z cukrem i odrobiną wody do rondelka i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy na sitku.

Kruszonka: Łączymy wszystkie składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchnennego, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Ciasto: Wyrośnięte ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.*Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na minimum 30 min.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40-60 minut.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

* Ciasto możemy piec w prostokątnej blaszce (ciasto będzie niższe) lub mniejszej, kwadratowej czy okrągłej tortownicy – wtedy będzie wyższe i  pod koniec pieczenia należy sprawdzić patyczkiem, czy środek na pewno się upiekł.

[źródło]

Tagi: , , ,

Komentarze: 6

  1. marcelina 10 maja, 2015 at 19:30 Reply

    Również jestem zwolenniczką drożdżowych wypieków :)
    Idealne na słoneczną niedzielę do porwania na piknik :)

  2. Łukasz 12 maja, 2015 at 08:51 Reply

    Takie drożdżowe domowe ciacha nie mają sobie równych :)

  3. gin 12 maja, 2015 at 15:39 Reply

    Drożdżówka z rabarbarem to klasyk, któremu nie można się oprzec :)

  4. iza 25 maja, 2015 at 18:05 Reply

    uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią

  5. Asik 11 lipca, 2015 at 12:40 Reply

    Właśnie się piecze tylko podwoiłam składniki na dużą blache bo mam strasznych łakomczuchów w domu :) Pachnie pięknie. Zobaczymy jak smakuje za jakąś godzinkę czy dwie jak przestygnie :)

    • kocie-smaki 12 lipca, 2015 at 05:41 Reply

      super! mam nadzieję, że smakowało :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *