Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami.

Czy jest coś lepszego niż zapach drożdżowego ciasta w domu?

Niezwykle miękkie, delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami. Lepsze od najlepszej drożdżówki w mieście. Pięknie wyrasta, idealnie się wyrabia, a pachnie tak, że masz ochotę zjeść od razu wszystko.

A co najlepsze? Możemy je upiec w prostokątnej blaszce posypując wierzch jabłkami i orzechami. Możemy zwinąć rulon z nadzieniem jabłkowo-orzechowym i upiec w ten sposób w formie z kominem. Możemy podzielić rulon na małe bułeczki i upiec je samodzielnie lub w postaci małych babeczek w formie na muffinki. Ja upiekłam ciasto w postaci przytulonych do siebie ślimaczków w tortownicy. Możliwości jest od groma, bazą niech będzie ciasto i nadzienie – dalej poprowadzi Was wyobraźnia :)

Polecam serdecznie!

drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami

Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami.

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,*
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego,
  • 110 g masła,
  • 2 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli.

Nadzienie: ok. 2-3 duże jabłka (500-600 g po obraniu), garść rodzynek, garść zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka cynamonu.

W rondelku podgrzewamy mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. W drugim rondelku roztapiamy masło.

Do dużej miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy 0,5 szklanki cukru i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn (mleko z drożdżami) i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy przez kilka minut – można łyżką, ciasto będzie dość luźne. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, na ok.1-2 h – aż podwoi objętość.

Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dusimy z odrobiną wody w rondelku aż zmiękną. Dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Odlewamy sok i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Chwilkę wyrabiamy – ciasto będzie klejące, podsypujemy mąką tylko tyle, by nie przykleiło się do blatu i wałka. Wałkujemy na prostokąt (ok. 40x25cm) Na cieście rozkładamy nadzienie jabłkowe zostawiając ok. 2 cm marginesy wzdłuż dłuższych boków. Posypujemy cukrem waniliowym i zwijamy rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy ostrym nożem na ok. 10 części – ślimaków. Tortownicę o średnicy …………. wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Układamy ślimaki nadzieniem do góry (poziomo), tak by wypełniły całą formę. Posypujemy orzechami i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Drożdżowe z jabłkami - przed pieczeniem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez ok. 30-35 minut, aż się zrumieni, sprawdzając patyczkiem czy środek się upiekł (w razie potrzeby zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia). Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego!

*dla lubiących mocno słodkie ciasta można zwiększyć ilość cukru lub polukrować ciasto po upieczeniu.

drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami

drożdżowe z jabłkami, rodzynkami i orzechami

(źródło)

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 4

  1. Anna | Studio Kuchnia 20 kwietnia, 2015 at 22:03 Reply

    Wspaniale wygląda! ;)

  2. Łukasz 21 kwietnia, 2015 at 18:14 Reply

    Genialne! I jeszcze te prażone jabłka. Pycha :)

  3. iza 21 kwietnia, 2015 at 21:49 Reply

    wspaniale wygląda ;)) uwielbiam drożdżowe ciacha

  4. Pati 23 kwietnia, 2015 at 12:05 Reply

    Pysznie się zapowiada…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *