Ciasto ananasowe. Odwrócone.

Na słodką zachciankę.

Odwrócone ciasto ananasowe. Niby nic szczególnego – takie tam, ciasto z owocami – a jednak mnie urzekło. Ma ciekawą strukturę maślano-waniliowego biszkoptu, a charakteru nadaje mu karmelowa warstwa z ananasami. Proste i dobre.

odwrócone ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasami. (źródło)

  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru (to dla mnie za dużo, następnym razem dam 3/4 lub nawet 1/2 szklanki),
  • 4 jaja,
  • 340 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 200 ml mleka.

Karmel:

  • 150g brązowego cukru,
  • 100g masła,
  • 1 puszka ananasów.

Zaczynamy od karmelu. Roztapiamy na patelni masło (można pokroić w kostkę, szybciej się rozpuści) wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż masło się roztopi, cała masa zacznie bulgotać. Mieszamy przez kilka minut. Tak przygotowany karmel przelewamy do tortownicy (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko ostygnie, wykładamy na karmel plastry ananasa.

Teraz biszkopt.

Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po kolei jajka i esencję waniliową, cały czas miksując. W osobnej misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo, na przemian dodajemy do masy mąkę z proszkiem oraz mleko, miksując po każdym dodaniu. Gotową masę biszkoptową przelewamy do tortownicy na ananasy.

Pieczemy w rozgrzanym do 180st. piekarniku przez ok.1h10min (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia, na ok. pół godzinki. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy z formy i przewracamy na drugą stronę (spodem do góry) – najlepiej przy pomocy dużego talerza. Zrywamy papier do pieczenia i dzielimy na duże porcje.

Smacznego! :)

ciasto z ananasem i karmelem

Tagi: , ,

Komentarze: 2

  1. MalgosiaZ 25 lutego, 2013 at 19:04 Reply

    Wygląda obłędnie!

  2. justka2712 26 lutego, 2013 at 12:52 Reply

    Słyszałam, ze to amerykański klasyk, ale jeszcze nie miałam okazji robić:) Wygląda natomiast bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *