Ciasto 3 bit.

Tym razem za pomysł i wykonanie odpowiada domowy smakosz – M., który coraz bardziej zaskakuje mnie kulinarnie.

A ciasto? Kremowe, rozpływające się w ustach. Z chrupiącym, słodziutkim karmelowym spodem. Całość nie jest przesadnie słodka, bitą śmietanę i masę budyniową posłodziliśmy odrobiną stevii. Dzięki temu herbatnikowa warstwa z karmelem dominuje i zachęca do sięgania łyżeczką coraz głębiej i głębiej.

Ah, i oczywiście ciasto jest bez pieczenia. Jedyny jego minus to fakt, że powinno się schłodzić przez noc w lodówce. Dla tak samokowitej konsumpcji myślę, że jest to warunek do spełnienia ;)

Polecam Wam serdecznie!

ciasto bez pieczenia

Ciasto 3 bit.

(inspiracja tutaj, składniki na blaszkę 35x25cm)

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub 3-4 małe paczuszki (łącznie ok.400g),
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/karmelowego bez cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru (lub słodzika),
  • 150g miękkiego masła,
  • 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej!),
  • 3 łyżki cukru pudru (lub słodzika),
  • 3 śmietan-fixy,
  • kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • gorzka czekolada lub kakao do posypania.

Budyń wraz z cukrem (lub stevią, jak u nas) mieszamy w 1/2 szklanki zimnego mleka tak, by nie było grudek. Pozostałą część mleka (1 1/2 szkl.) zagotowujemy w rondelku o grubym dnie. Gdy mleko się zagotuje, dolewamy rozdrobiony budyń. Szybko mieszamy (wg mnie najlepiej sprawdza się tutaj rózga), aż całość zgęstnieje i budyń się zagotuje. Dosłownie chwilkę mieszamy i zestawiamy z ognia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Masę krówkową ogrzewamy w garnku z gorącą wodą, by stała się bardziej płynna.

Miękkie masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy będzie kremowe i białe dodajemy stopniowo przestudzony budyń (nie może być ciepły, bo masa się zważy). Miksujemy, aż składniki się ładnie połączą i nie będzie grudek.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (lub stevię do smaku), aromat śmietankowy, śmietan-fixy i miksujemy na średnich obrotach.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy 1/3 herbatników. Rozsmarowujemy dokładnie masę kajmakową. Na nią wykładamy kolejną warstwę herbatników i delikatnie dociskamy. Teraz masa budyniowa, którą przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, znów lekko je dociskając. Wierzch równomiernie pokrywamy ubitą śmietaną. Posypujemy startą gorzką czekoladą lub kakao.

Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

ciasto bez pieczenia

Tagi: ,

Komentarze: 10

  1. dio 5 lutego, 2013 at 12:02 Reply

    dzień wcześniej zrobiłem też lasagne, ale nie zdążyliśmy zrobić zdjęć :P

  2. Agata 5 lutego, 2013 at 12:07 Reply

    Jakie pyszne! Chyba muszę go spróbować. Jeszcze nigdy nie robiłam ciasta bez pieczenia.

  3. kornik 5 lutego, 2013 at 14:37 Reply

    choć ciasta z kremem nie są moimi ulubionymi, od jakiegoś czasu zabieram sie za to ciasto i muszę przyznać, że dzięki Tobie jestem bliżej zrobienia go;)

  4. Kokilka 5 lutego, 2013 at 15:09 Reply

    zawsze uwielbiałam to ciasto, niestety ostatni raz jadłam je jakieś 2 lata temu u koleżanki :(

  5. wykrywacz smaku 7 lutego, 2013 at 11:51 Reply

    świetnie wygląda, dziękujemy za zdjęcie!

  6. kuchenny bałagan 12 lutego, 2013 at 09:16 Reply

    Kusi mnie to ciasto od bardzo dawna, wyszło Ci bardzo smakowicie :)

  7. COOLINARNA STREFA 7 marca, 2013 at 21:13 Reply

    Uwielbiam to ciasto!

  8. agattekh 16 marca, 2013 at 17:18 Reply

    Moje jedno z ulubionych ciast :-) mniam :-)

  9. Słonko 25 kwietnia, 2013 at 11:57 Reply

    Moje ulubione ciasto za czasów studiów :) Bardzo fajny blog, fajne logo i klimat! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *