Ciasteczka owsiane. Od serca.

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i daktylami. Słodziutkie, mięciutkie, pachnące wanilią i cynamonem. Wcinać je można bez większych wyrzutów sumienia, bo zawierają całe mnóstwo zdrowych dodatków. Poświęćcie parę minut w kuchni na ich przygotowanie, a roznoszący się po kuchni zapach wynagrodzi wszystkie znoje, nawet konieczność zmywania ;)

Z przepisu wychodzi ok. 30 ciasteczek. Oczywiście dodatki można dowolnie modyfikować. A rodzynki potraktować alkoholem dla ciekawszego aromatu. Wolność rządzi :)

ciasteczka owsiane z rodzynkami dietetyczne

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i daktylami. (inpiracja)

  • 100g rodzynek,
  • 150g daktyli suszonych,
  • 200g masła,
  • 150g cukru trzcinowego (następnym razem dam mniej),
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • 1 jajko,
  • 200g płatków owsianych,
  • 170g mąki pszennej razowej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • szczypta soli.
  • cukier waniliowy+cynamon (do posypania).

Pokrojone daktyle wraz z rodzynkami zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszamy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i odsączone rodzynki z daktylami.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.

Pieczemy w 175st. przez 12min, do zrumienienia.

Smacznego!

dietetyczne ciasteczka z płatkami owsianymi i rodzynkami

Tagi: , , , , , , ,

Komentarze: 7

  1. Inspirowane smakiem 1 marca, 2013 at 07:29 Reply

    O mniam, wyglądają super. Dawno nie robiłam ciasteczek owsianych:)

  2. Kokilka 1 marca, 2013 at 09:23 Reply

    Zdrowe przekąski, jak ich nie kochać?

  3. kuchenny bałagan 1 marca, 2013 at 17:30 Reply

    lubię takie zdrowe ciastka :)

  4. sowa_nie_sowa 2 marca, 2013 at 09:28 Reply

    Wieki całe nie jadłam, ani nie robiłam, owsianych ciasteczek!
    Daktylami ostatnio zastępuję słodzik w wypiekach, więc może i tutaj bez cukru by się obyło…?
    Mam wielką na nie ochotę:)
    Pozdrawiam!

    • kocie-smaki 3 marca, 2013 at 04:16 Reply

      myślę, że tak. z podanej porcji cukru wyszły ciasteczka wg mnie troszkę za słodkie, choć to oczywiście kwestia gustu. sama spróbuję też wersję z samymi daktylami :)

  5. sowa_nie_sowa 11 marca, 2013 at 22:13 Reply

    Ciasteczka po lekkiej modyfikacji zostały zrobione i skonsumowane:)
    Bardzo smaczne, mocno bakaliowe:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *