Ciasteczka kakaowo-owsiane.

Do pochrupania. 

Ciasteczka owsiane z dodatkiem kardamonu i kakao. Słodycz przełamana kwaskowatymi czerwonymi porzeczkami. Zaleca się spożywanie między głównymi posiłkami, szczególnie w czasie popołudniowego spadku energii oraz popijanie ciepłym mlekiem lub zieloną herbatą.

W ramach eksperymentu zamiast masła dodałam olej, mąkę pszenną zamieniłam na kukurydzianą. I muszę przyznać, że efekt kulinarnych prób powstał nad wyraz smaczny :)

Ciasteczka owsiane

Kakaowe ciasteczka owsiane (15-20 sztuk)

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli, łyżeczka kardamonu, naturalny aromat waniliowy lub ziarenka prawdziwej wanilii.

Dodatkowo: 50g czerwonych porzeczek + łyżka cukru + łyżka mąki ziemniaczanej.

Cukier, masło i jajko ucieramy lub mieszamy energicznie w naczyniu, by cukier się lekko rozpuścił. Dolewamy olej, aromat waniliowy (lub ziarenka prawdziwej wanilii) i mieszamy. W drugiej misce łączymy suche składniki – mąkę, płatki owsiane, otręby, kakao, proszek do pieczenia, sól i kardamon. Łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Porzeczki obsypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną. Dosypujemy do ciasteczkowego ciasta i delikatnie mieszamy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy małe kuleczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy lekko. Zachowujemy odstępy między ciasteczkami, gdyż w trakcie pieczenia powiększą swoją objętość.

Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stC. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Ciasteczka owsiane

Tagi: , , , , , ,

Komentarze: 3

  1. Konczi i Szpileczka 11 lipca, 2014 at 11:51 Reply

    Mniam wyglądają smakowicie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

  2. agnieszka 11 lipca, 2014 at 12:01 Reply

    Jejuu jakie pyszne! Piękne zdjęcia ;)

  3. Alina 12 lipca, 2014 at 23:14 Reply

    Jest kakao i płatki owsiane – takie lubię :) W zeszłym roku robiłam pierwszy raz z olejem i obawiałam się czy wyjdzie bo zawsze masło/margaryna, a też było miłe zaskoczenie :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *