Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkami.

Do kawy, herbaty lub szklanki mleka.

Mocno chrupiące ciasteczka owsiane to idealny lek dla ciasteczkowych potworów – zaspokajają głód i apetyt na słodkości. Są przepyszne! I bardzo długo zachowują świeżość. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duuuża porcja ciasteczek, ale nie martwcie się – zniknie cała.

Przepis jest świetny, gdyż do bazy możemy dodać ulubione dodatki (choć same w sobie też będą pyszne). Wg mnie najlepiej sprawdziła się czekolada i orzechy laskowe, ale możecie dodać również migdały, rodzynki, suszoną żurawinę, wiórki kokosowe – co tylko lubicie w słodkościach najbardziej.

Polecam bardzo! Szybkie i bezproblemowe.

ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkami (ok. 40-50 sztuk).

  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich (połowa zmielona na mąkę),
  • 200 g miękkiego masła,
  • 3/4 szkl. brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy.

Dodatkowo: 80 g orzechów laskowych + 20 g czekolady oraz 2 garście rodzynek + 20 g czekolady.

Masło ucieramy mikserem na jasny puch. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy wszystkie pozostałe składniki, tj. mąkę pszenną, mąkę owsianą powstałą ze zmielonych płatków owsianych, płatki owsiane górskie całe, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Masę dzielimy na dwie części. Do jednej połowy dodajemy uprażone na suchej patelni i posiekane orzechy laskowe oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej – rodzynki wraz z posiekaną czekoladą.

Blaszkę* wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, dokładnie dociskamy i spłaszczamy. Układamy na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez ok. 15-17 minut, do zbrązowienia.

*piekłam ciasteczka w jednej turze, zajęły mi dwie duże blaszki z piekarnika oraz jedną mniejszą prostokątną

domowe ciasteczka owsiane

[źródło]

Tagi: , , , , , ,

Komentarze: 5

  1. marcelina 30 lipca, 2015 at 20:06 Reply

    Chrupiące smakołyki! Niczego więcej nie potrzeba, zgarniam kilka sztuk! ;)

  2. Pati 31 lipca, 2015 at 07:44 Reply

    Mogłabym chrupać bez końca!

  3. Obiad gotowy! 31 lipca, 2015 at 08:11 Reply

    niezwykle urocze i zdrowe ciasteczka. Robię czasem takie, i koniecznie z czekoladą:)

  4. ladylaura 31 lipca, 2015 at 11:27 Reply

    Super ,owsiane najlepsze.

  5. Sosna 31 lipca, 2015 at 14:47 Reply

    Wspaniale wyglądają! :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *