Chrrrupiące orzechowe ciasteczka owsiane.

By zapach pieczonych ciasteczek roznosił się po domu. By wracający M. miał co przechrupać po podróży. By zaspokoić małe słodziutkie zachcianki..

Tak oto – z potrzeby chwili – powstały idealnie chrupiące, pełne zdrowia, orzechowe ciasteczka owsiane. Zainspirowana przepisem bez zastanowienia przystąpiłam do dzieła.

Ciasteczka są wspaniale chrupiące, choć nie twarde. Dodatek posiekanych orzechów laskowych uważam za genialny, idealnie komponuje się z resztą składników.Do porannej kawki, popołudniowej herbatki – idealne.

Z podanej porcji wyszło mi ok. 20 ciasteczek.

Chrupiące orzechowe ciasteczka owsiane.

  • 100mg masła
  • 6-8 łyżek cukru ( w zależności od upodobań)
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szkl. zarodków pszennych
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 garście rodzynek
  • 2 garście orzechów laskowych.

Orzechy obieramy z łupinek i siekamy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, ucieramy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę, zarodki pszenne, proszek, sodę i płatki owsiane – dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy większość orzechów (część zostawiamy do posypania) oraz namoczone rodzynki.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, wciskamy z wierzchu posiekane orzeszki. Masa może być lekko kleista, może wymagać podsypania mąki czy dodania płatków., jednak mimo to ciasteczka ładnie urosły i przyjemnie chrupią.

Pieczemy ok. 15-20min. w 170st. Do zrumienienia.

Tagi: , , , ,

Komentarze: 10

  1. DarkANGELika 28 lutego, 2012 at 12:46 Reply

    Wyglądają bardzo smakowicie i zdrowo;)

  2. Asia 28 lutego, 2012 at 13:49 Reply

    Ślicznie wyglądają :)

  3. Ola 28 lutego, 2012 at 18:42 Reply

    są przepiękne!

  4. Salaterka 28 lutego, 2012 at 19:47 Reply

    Piekne ciasteczka, a jeszcze piekniejsze zdjecia!!

  5. m.Lucyna 29 lutego, 2012 at 17:05 Reply

    no, no – podziwiam :) A orzechy zapewne z dziadka ogrodu i dlatego przepysznie wyszło :)

    • kocie-smaki 29 lutego, 2012 at 21:08 Reply

      najlepsze dziadkowe orzechy – i laskowe i włoskie :) tylko już się kończą :(

  6. Saratelka 1 marca, 2012 at 01:50 Reply

    O jak mi miło, że mój przepis zainspirował Cię do przygotowania własnych ciasteczek! :D Urocze zdjęcia! Pozdrawiam :)

  7. Usagi 4 marca, 2012 at 19:26 Reply

    Wspaniałe te ciasteczka, a do tego orzechy – takie połączenie nie może zawieść.

  8. Angie 9 marca, 2012 at 21:18 Reply

    Rewelacja!

  9. sowa_nie_sowa 10 marca, 2012 at 13:20 Reply

    Dawno nie piekłam ciasteczek owsianych (zresztą żadnych innych też;)
    Trzeba będzie może wiosnę takimi ciasteczkami z orzechami przywitać:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *