Chlebek czosnkowy do odrywania.

Tym razem na wytrawnie – aromatyczny chlebek czosnkowy do odrywania. Nie sposób się oprzeć.

Czy to jesienna aura tak mnie kusi do drożdżowych wypieków? Czy jest coś w opadających liściach, wszechobecnych brązach i żółciach, co nieświadomie pcha mnie ku chlebom, ciastom i innym wypiekom? Jaki jest związek między pogodą za oknem a kulinarnymi żądzami? Czy efekty kuchenne można interpretować podobnie jak dzieła sztuki? – dopatrywać się związku między samopoczuciem,  stanem ducha, a końcowym efektem (i smakiem!) kuchennych zmagań?

Jeśli tak, to jestem porozrywana, do odrywania i rozczłonkowana. Odkrywam coraz to nowe warstwy swojego Ja, odnajduję je, poznaję. Doprawiam delikatną bazylią, zaostrzam czosnkiem. Czosnkiem bronię się przed zmęczeniem, chorobą i brakiem snu. I rosnę jak na drożdżach – w lękach swoich, zamknięta w prodiżu. Ot, taka moja dzisiejsza diagnoza.

Drożdżowy chlebek do odrywania z czosnkiem i bazylią. (inspiracja)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej jasnej (+ kilka łyżek do podsypywania),
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych,
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 4 łyżki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka (w temp. pokojowej),
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

  • porządna garść świeżej bazylii,
  • zioła suszone wedle uznania,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • gruboziarnista sól,
  • 100g stopionego masła.

Do miski wsypujemy mąkę, zarodki, drożdże, sól i cukier. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła, dodajemy mleko i przez chwilkę podgrzewamy, by nabrało temperatury. Wlewamy do miski, dodajemy rozkłócone jajka i zagniatamy ciasto przez ok. 10minut. W moim przypadku ciasto miało raczej kleistą konsystencję. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki, po czym przekładamy do drugiego naczynia wysmarowanego oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut. 

Wyrośnięte ciasto delikatnie naciskamy, przekładamy na blat i wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, drobniutko posiekaną bazylią, solą oraz ew. ulubionymi ziołami. Prostokąt kroimy w pasy (szerokości ok.7-10cm), które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kwadraciki i układamy jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto (stosy kwadracików) układamy pionowo w keksówce, ciasno jeden obok drugiego. Wielkość kwadratów zależy od wielkości formy, w jakiej będziemy piec chlebek. Powinny dochodzić do ok. 2/3 wysokości keksówki. Używałam prodiża, dlatego ciężko mi podać dokładne wymiary. Odsyłam Was do źródła.

Ciasto warto odstawić jeszcze na ok.20-30min, by podrosło w formie. Smarujemy pozostałym masłem, posypujemy solą i bazylią. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st. aż pięknie wyrośnie i się zarumieni.

Najlepsze jeszcze ciepłe :) I wcale brzuchy nie bolą po ciepłym drożdżowym :)

Tagi: ,

Komentarze: 20

  1. Małgorzata 12 października, 2012 at 07:41 Reply

    Wygląda obłędnie.. pachnące czosnkiem.. lekko wilgotne.. kocham!

  2. kasiaaaa24 12 października, 2012 at 08:11 Reply

    Mnie tez ciągnie na drożdżowe wypieki a zwłaszcza na nowe wariacje odrywanego chlebka ;) Mam kilka planów, oby czasu tylko mi starczyło.

    Pozdrawiam ciepło :)

    • kocie-smaki 12 października, 2012 at 08:42 Reply

      czekam na nowe pomysły, sama też myślę, że na jednym nie skończę :)

  3. Brenia 12 października, 2012 at 08:35 Reply

    Fajny, aromatyczny chlebek. Spotkałam się z nim już na innych blogach, chyba muszę i ja się w końcu na niego skusić :)

  4. Basia 12 października, 2012 at 08:48 Reply

    Super chlebek, tylko czy trzeba aż tyle masła?
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    • kocie-smaki 12 października, 2012 at 09:23 Reply

      do samego ciasta używamy tylko ok. 4 łyżek, natomiast do smarowania warstw myślę, że można użyć troszkę mniej i np. zrezygnować ze smarowania wierzchu chlebka, a wykorzystać jajko, mleko czy jedynie przyprawy. pozdrawiam :)

  5. kuchenny bałagan 12 października, 2012 at 11:18 Reply

    pychota!

  6. monia 12 października, 2012 at 12:39 Reply

    Chlebek cudny! A Ty fajnie piszesz:)

    • kocie-smaki 12 października, 2012 at 15:54 Reply

      bardzo się cieszę, dziękuję :)

  7. Natka 12 października, 2012 at 13:00 Reply

    Uwielbiam wszystko co zawiera czosnek a takie pieczywo to dopiero musi byc pychota!!! Pozdrawiam :))

  8. Dorota 12 października, 2012 at 14:31 Reply

    Dziś na Durszlaku królują odrywane chlebki:) to chyba naprawdę jakiś hit, chyba spróbuję!

  9. karmel-itka 12 października, 2012 at 14:39 Reply

    noo… uwielbiam czosnkowe smaki, więc chlebek jak znalazł!

  10. alebabka.blogspot.com 12 października, 2012 at 14:56 Reply

    Za mną też ostatnio chodzą chleby i ciasta a ten przepis widzę że
    „porwał” blogerów i mnie zauroczył więc tez się na niego skuszę:)

  11. Ania 12 października, 2012 at 15:35 Reply

    Witam przepraszam ze tutaj, ale przygotowuję badanie na temat zakupu produktów spożywczych i roli reklamy oraz internetu w tej kwestii. Moja prośba: poświęćcie 3-4 minuty i wypełnijcie ankietę z zamkniętymi pytaniami: http://moje-ankiety.pl/respond-31422.html

  12. Justin&Dorothy 12 października, 2012 at 18:28 Reply

    Super wygląda ! :)

  13. Tapenda 12 października, 2012 at 21:13 Reply

    faktycznie, to jest uzależniające :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

  14. soulstorm-everywhere 14 października, 2012 at 21:27 Reply

    czosnek i bazylia… pyszności!

  15. agnieszka 15 października, 2012 at 11:36 Reply

    Wspaniały chlebek ;) Chętnie bym taki zjadła i na pewno wypróbuję ten przepis!

  16. agattekh 9 listopada, 2012 at 10:58 Reply

    Musi być pyszny :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *