Chili con carne.

Pikantne, rozgrzewające i sycące – to najlepsze określenia tego klasycznego teksańskiego dania.  W mojej wersji z dodatkiem kukurydzy oraz tajemniczego kakao.

Podobnie jak z innymi znanymi potrawami, chili con carne doczekało się miliona wersji – ilu kucharzy i domowych gospodyń, tyle smaków i rodzajów. Rozmaicie doprawiane, z przeróżnymi dodatkami. Niezmiennie jednak występuje mięso mielone, fasola, chili oraz pomidory. To podstawa. Reszta pozostaje w decyzji gotującego.

Jak podawać? Z białym ryżem, kleksem kwaśnej śmietany, z domowym nachosami lub guacamole.

Zapraszam na duużą porcję aromatycznego i rozgrzewającego chili.

Chili con carne.

Chili con carne. (ok. 4 porcje)

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 3 plasterki chudego boczku,
  • ok. 400-500 ml passaty pomidorowej (lub puszka pomidorów + 2 łyżki przecieru pomidorowego),
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • ok. 1/2 szklanki wody lub wywaru wołowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 3 pokruszone małe suszone papryczki chili (lub jedna świeża drobno pokrojona), 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, sól.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojony w kostkę boczek. Po 2-3 minutach dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Przesmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia.

Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy cały czas mieszając, by uwolniły swój aromat. Dolewamy passatę pomidorową i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewając wodę lub wywar. Na sam koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę z puszki oraz kukurydzę. Gotujemy kilka minut i smakujemy, doprawiając w razie potrzeby solą, sosem sojowym lub cukrem.

Podajemy na gorąco, najlepiej smakuje drugiego dnia. Smacznego!

Chili con carne.

(inspiracja tu i tu)

Tagi: , , ,

Komentarze: 3

  1. Ervisha 10 listopada, 2014 at 13:18 Reply

    Lubię ale w wersji vege ;)

  2. Anna | Studio Kuchnia 13 listopada, 2014 at 19:09 Reply

    To moje smaki;))

  3. skoraq cooks 12 grudnia, 2014 at 11:14 Reply

    Uwielbiam <3 <3 <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *