Cannelloni z mięsem i pieczarkami.

Cannelloni znają chyba wszyscy. Pyszne makaronowe rurki nadziane ulubionym farszem, zapieczone w aromatycznym sosie.

U nas wersja tradycyjna – z mięsem mielonym i pieczarkami. Troszkę na ostro, by rozgrzać brzuchy. Z sosem pomidorowym i delikatnym beszamelem. Do tego przypieczona skorupka z sera. Czego chcieć więcej? :)

Pyszny, szybki i sycący obiad. Wspaniale smakuje odgrzewany, można od razu zrobić z podwójnej porcji :)

Cannelloni z mięsem i pieczarkami.

Co ważne! Makaronu wcześniej nie gotujemy, dzięki czemu łatwiej go będzie nafaszerować. Zmięknie w trakcie pieczenia, pod warunkiem że będzie dokładnie pokryty sosem (wystający suchy makaron będzie twardy). W zależności od wielkości naczynia możemy ułożyć jedną lub dwie warstwy rurek, dlatego też ilość zużytego sera czy sosu beszamelowego będzie się różnić.

Cannelloni z mięsem mielonym i pieczarkami.

Farsz mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 0,5 cebuli,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 papryczka chili,
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, oregano.

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej,
  • 0,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, bazylia.

Beszamel:

  • 250 ml mleka,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 35 g masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie.

Dodatkowo:

  • ok. 180 – 200 g makaronu cannelloni (ok. 18-20 rurek),
  • 100 g żółtego sera,
  • olej do smażenia.

Farsz mięsny. Cebulę i papryczkę chili siekamy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy połowę posiekanej cebuli. Delikatnie solimy – szybciej zmięknie. Gdy cebula się zeszlki, dorzucamy posiekaną papryczkę. Smażymy 1 minutę i przesuwamy na boki patelni. Dodajemy mięso mielone  i doprawiamy – solą, pieprzem, papryką i ziołami. Rozdrabniamy mięso podczas smażenia. Gdy się zrumieni dodajemy starte pieczarki i smażymy na średnim ogniu, aż odparuje sok z pieczarek.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy druga połowę cebuli. Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy całość passatą pomidorową, doprawiamy – solą, cukrem, pieprzem oraz ziołami. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Połowę sosu pomidorowego dodajemy do mięsa.

Beszamel – w rondelku o grubym dnie roztapiamy masło. Następnie dodajemy mąkę i przesmażamy kilka chwil. Zalewamy zimnym mlekiem i za pomocą rózgi energicznie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami prowansalskimi. Podgrzewamy, cały czas mieszając aż mleko zagotuje się i zgęstnieje.

Łączmy całość. Na dnie naczynia żaroodpornego wylewamy 1/2 pozostałego sosu pomidorowego (zostawiamy odrobinę na wierzch dania) oraz kilka kleksów beszamelu, tak by całe dno było pokryte sosami. Surowe rurki makaronu nadziewamy farszem mięsnym. Układamy pierwszą warstwę rurek. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy połową startego na tarce żółtego sera. Na to druga warstwa nadzianych rurek makaronowych. Znów polewamy beszamelem, na to pozostały sos pomidorowy i starty żółty ser.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 st C na termoobiegu przez ok. 30-40 minut.

rurki makaronowe nadziewane mięsem mielonym
rurki nadziewane

Tagi: , , , ,

Komentarze: 2

  1. Marcelina 28 marca, 2015 at 09:30 Reply

    Zdecydowanie moje smaki :) Uwielbiam dania makaronowe, dobra propozycja na obiad :)

  2. kwestia 16 stycznia, 2016 at 17:44 Reply

    Bardzo fajna wersja i śliczne zdjęcia. Ja tylko zamiast mięsa mielonego używam mielonego tofu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *