Butter chicken masala.

Butter chicken (kurczak w maśle), czyli w oryginale murgh makhani to potrawa kuchni indyjskiej.

Kawałki udek kurczaka marynowane są w marynacie z jogurtu i przypraw przez całą noc. Następnie piecze się je w specjalnym glinianym piecu tandoor. Sos składa się ze świeżych pomidorów, czosnku i kardamonu, do którego dodaje się masło i kolejne przyprawy. Podaje się z tradycyjnym chlebkiem naan, ryżem lub czarną soczewicą.

Butter chicken.

Butter chicken zniewala gęstym, aksamitnym, maślanym sosem. Zrównoważone przyprawy, słodycz i ostrość dopełniają się idealnie. Kurczak jest niezwykle kruchy i wręcz rozpływa się w ustach. Do tego koniecznie świeża kolendra i domowe chlebki naan.

Niebo!

Butter chicken.
Butter chicken. (ok. 4 porcje)

Marynata:

  • 400-500 g filetów z kurczaka,
  • ok. 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 cm imbiru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • 2 łyżki oleju.

Sos:

  • 125g masła (lub ok. 100 g masła klarowanego),
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chilli,
  • 100-150 ml śmietany 30%,
  • 1 puszka pomidorów,
  • przyprawy:  1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżka garam masala, sól.

Do podania:

  • chlebki naan, ryż lub czarna soczewica,
  • posiekane listki kolendry.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum kilka godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (termoobieg z funkcją grill). Wykładamy kurczaka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną odrobiną oleju) i pieczemy przez 15 minut.

Jeśli używamy zwykłego masła – klarujemy je, czyli rozpuszczamy na niewielkim ogniu i gdy stanie się płynne pozbawiamy je białej piany. Przelewamy do garnka bądź rondla zatrzymując również osad z dna (chcemy pozyskać tylko środkową warstwę przeźroczystego masła).

Cebulę kroimy w piórka, papryczkę chili w drobną kostkę – dodajemy je do garnka ze sklarowanym masłem i delikatnie solimy. Smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli i zmięknie (ok. 10 minut).

Przyprawy ucieramy w moździerzu (ziarna kuminu, kurkumę oraz garam masalę) i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut. Dodajemy puszkę pomidorów oraz śmietankę – dokładnie mieszamy i zagotowujemy sos. Na koniec dorzucamy kurczaka i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy w razie potrzeby – solimy, dodajemy więcej chili, itp.

Podajemy gorące posypane listkami kolendry z chlebkami naan, ryżem bądź czarną soczewicą.

Butter chicken.

[źródło]

Tagi: , , , , ,

1 komentarz

  1. Pati 18 maja, 2015 at 08:16 Reply

    Talerz wspaniałości!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *