Bułki pszenno-orkiszowe. I domowe burgery.

Bułki drożdżowe z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Mięciutkie, puszyste i przede wszystkim – domowe. Idealne!

Pomimo dodatku mąki pełnoziarnistej bułeczki nie tracą na miękkości czy sprężystości. Idealnie się mrożą, długo zachowują świeżość. Nie wymagają wiele pracy, a jedynie czasu – jak to z drożdżami bywa. Zagniatamy i czekamy, formujemy bułeczki – czekamy. A na koniec pieczemy i się delektujemy :)

I co tu dużo mówić – najlepiej występują w roli domowych bułek do burgerów :)

Przepis na te bułeczki pochodzi z książki „Burgery!” (V. Drouet & P.-L. Viel) – podaję z moimi zmianami.

Bułki do burgerów.

Bułki pszenno-orkiszowe. (6-7 sztuk)

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 35 g miękkiego masła,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 10 g soli.

Dodatkowo: kilka łyżek mleka oraz czarnuszka bądź sezam do posypania.

Z cukru, łyżki mąki, 100 ml ciepłej wody i drożdży przygotowujemy zaczyn. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować.

Gdy zaczyn zacznie bąbelkować dodajemy pozostałe składniki – sól, masło, pozostałą część mąki oraz ciepłej wody. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednim hakiem przez 5 – 10 minut. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

Gdy ciasto podrośnie formujemy 6 – 7 kul, ręce możemy obsypywać mąką by ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Staramy się do ciasta nie dodawać mąki, by nie wyszło zbyt zbite i twarde. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Smarujemy wierzch bułeczek mlekiem i posypujemy czarnuszką bądź sezamem. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30 – 50 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 st C, na najniższy poziom wstawiamy naczynie (blaszkę, foremkę żaroodporną) wypełnioną wodą.

Wyrośnięte bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 – 20 minut, do zrumienienia.

Bułki do burgerów.

Jak wspomniałam – bułeczki idealnie nadają się do domowych burgerów.

Domowe burgery.

  • domowe bułki do burgerów (przepis wyżej),
  • mielone kotlety na burgery (najlepsze domowe),
  • rukola,
  • pomidor,
  • karmelizowana czerwona cebula,
  • papryczka jalapeño,
  • ogórek kiszony lub inne domowe pikle, świetnie w tym zestawieniu sprawdzają się ogórki w słodkiej zalewie chili,
  • keczup, musztarda.

Gorące domowe bułki przecinamy delikatnie na pół. Jeśli używamy kupnych lub nie świeżo pieczonych – grillujemy je przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku z funkcją grill ułożone skórką do dołu.

Kotlety smażymy bez użycia tłuszczu na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony.

Bułki smarujemy odrobiną keczupu. Na spodzie układamy – rukolę, plasterki pomidora, następnie kotleta posmarowanego musztardą, a na niego karmelizowaną cebulkę, domowe pikle i papryczkę jalapeño. Przykrywamy drugą połową bułki.

I delektujemy się :)

bułki do burgerów

Tagi: , , , ,

Komentarze: 5

  1. marcelina 24 maja, 2015 at 09:57 Reply

    Nic tak dobrze nie smakuje jak domowy burger :)

  2. Gregor 28 maja, 2015 at 11:04 Reply

    Świetny pomysł na kolację – oby mi się udały tak samo :)

    • kocie-smaki 28 maja, 2015 at 13:16 Reply

      Udadzą się, udadzą :) albo będą jeszcze lepsze :)

  3. I.T. 29 maja, 2015 at 11:58 Reply

    To coś dla mnie. No i właśnie ta pełnoziarnista mąka jest tutaj atutem. Raz jadłem kluski z takowej bo innej nie było :)

    • kocie-smaki 30 maja, 2015 at 17:47 Reply

      pewnie :) często dodatek mąki pełnoziarnistej jest zupełnie niezauważalny, a co by nie było – niebagatelny dla zdrowia, dlatego warto z nia kombinować i dodawać gdzie się da :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *