Bruschetta z pomidorami i bazylią.

Siła prostoty świeżych, dobrej jakości składników to sekret udanej bruschetty ? tradycyjnej włoskiej przystawki. Bruschetta jest najlepszym sposobem rozkoszowania się smakiem soczystych pomidorów i aromatycznych ziół. Najlepsza latem, gdy pomidory pachną prawdziwie, a nam potrzeba lekkich i szybkich dań.

Tradycyjnie bruschetta składa się ze świeżego, jasnego pieczywa natartego oliwą i czosnkiem z rozmaitymi dodatkami. U nas podawana na gorąco mocno czosnkowa wersja z pomidorami, bazylią i oregano. Polecam jako przystawkę lub lekką kolację.

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Składniki dla dwóch osób:

4 kromki chleba/bagietki (u nas żytnie na zakwasie),

kilka łyzek oliwy z oliwek,

4 ząbki czosnku,

1 mały lub ? dużego pomidora,

? małej cebulki,

kilka listków bazylii i oregano,

kulka mozarelli,

sól i pieprz.

Kilka łyżek oliwy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (3 ząbki). Odstawiamy na 15 minut.

Kromki chleba smarujemy oliwą z czosnkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika na 5-7 minut, by nabrały chrupkości.

W tym czasie kroimy cebulkę i miąższ pomidora w kosteczkę (usuwamy gniazda nasienne!), dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz posiekane świeże zioła. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy.

Na gorące grzanki łyżką nakładamy pomidory z ziołami. Wstawiamy na kolejne kilka minut do piekarnika ? do momentu rozpuszczenia się sera.

Podajemy gorące!

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Tagi: , , ,

Komentarze: 3

  1. Gocha gotuje! 14 czerwca, 2014 at 07:51 Reply

    Moje ulubione :)

  2. Potravel 20 czerwca, 2014 at 15:03 Reply

    Dawno mnie tu nie było, a tu tyle pyszności :) Pozdrawiam

    • kocie-smaki 20 czerwca, 2014 at 17:09 Reply

      bo kocie-smaki się reaktywowały po dłuższej przerwie od blogowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *