Brownie.

Dla czekoladoholików.

Brownie to ciasto specyficzne. Niewtajemniczonym przypomina niewyrośnięty zakalec. Dla wielbicieli czekolady zaś to cud natury, czekoladowa rozkosz. Brownie to ciasto pochodzenia amerykańskiego, niewysokie, mocno czekoladowe (czekolada stanowi minimum połowę składników!).

ciasto czekoladowe

Rozpływająca się w ustach, mazista konsystencja łączy się z chrupiącą skorupką i prażonymi orzechami. Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowuje swoją świeżość i strukturę, choć trudno by wytrzymało w domu dłużej niż kilka dni.

Polecam serdecznie!

ciasto czekoladowe

Brownie (foremka ok. 20×30 cm)

  • 225 g gorzkiej czekolady,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 150 g masła,
  • dwie łyżki masła orzechowego (opcjonalnie),
  • aromat waniliowy (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem oraz masłem orzechowym (jeśli używamy). Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zbrązowieją i zaczną pięknie pachnieć, a następnie siekamy je grubo nożem.

W misce miksujemy 4 jajka na jasną masę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Możemy teraz dodać kilka kropel aromatu czy ekstraktu z wanilii. Wlewamy roztopioną czekoladę z masłem (nie gorącą!) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i posiekane orzechy. Mieszamy tylko do połączenia składników i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st C przez ok. 25 minut. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Smacznego!ciasto czekoladowe

[inspiracja: „Poniedziałki bez mięs” P., S., M. McCartney]

Tagi: , , ,

Komentarze: 10

  1. Sprawdzona Kuchnia 16 lipca, 2015 at 08:42 Reply

    Do tej pory robiłam brownie w wersji bezglutenowej i z regółu z owocemi, ale Twój przepis z orzechami wygląda bardzo apetycznie :) Dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam!

  2. ladylaura 16 lipca, 2015 at 08:52 Reply

    Wprost genialne!.

  3. Łukasz 17 lipca, 2015 at 22:46 Reply

    Idealne brownie, nic tylko jeść :D

  4. Adam Tomasik 19 lipca, 2015 at 14:10 Reply

    Ciasto z orzechami na pewno skutecznie wzbogaci czekoladowy smak :)

  5. Tyiu 20 lipca, 2015 at 16:07 Reply

    Mniam :-).

  6. Obiad gotowy! 21 lipca, 2015 at 08:47 Reply

    uwielbiam! jako prawdziwy czekoholik oblizuję się na widok zdjęć!

  7. Pati 27 lipca, 2015 at 09:49 Reply

    Idealne Ci wyszło, zapisuję przepis!

  8. Dorota 27 lipca, 2015 at 19:06 Reply

    Jakie to piękne!!!

  9. laNika 7 sierpnia, 2015 at 13:10 Reply

    Zrobiłam! Moje pierwsze brownie :) wszystkim bardzo smakowało, cała blacha została zjedzona w jeden dzień! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *