Boskie crumble.

Jedząc pierwszy raz ten deser – oniemiałam. Zachwycona smakiem, idealnym połączeniem konsystencji, genialną prostotą przygotowania. To było prawdziwe łał. Gorące, miękkie owoce połączone z chrupiącą, rumianą kruszonką, dopełnione gałką lodów waniliowych.. Wyobrażacie to sobie?

Crumble.

W wersji jesiennej – jabłka z cynamonem. W wersji letniej – truskawki i owoce leśne. A zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki – płatki owsiane. I jogurt naturalny zamiast lodów. Zdrowe i pyszne. Polecam!

Crumble.

Crumble z owocami i kruszonką z płatków owsianych.

Składniki:

  • dowolne owoce,
  • ok. 50-80g zimnego masła,
  • płatki owsiane*
  • ew. cukier waniliowy/stevia,
  • jogurt naturalny/lody.

Na spód żaroodpornego naczynka wykładamy owoce. Małe – w całości, większe – np. jabłka – kroimy w większą kostkę. Z masła i płatków owsianych przygotowujemy kruszonkę – rozcieramy palcami zimne masło wraz z płatkami owsianymi, by powstały małe grudki. Dla lubiących słodkości – owoce posypujemy cukrem. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. przez ok. 30-45min., aż kruszonka pięknie się zrumieni.

Podajemy gorące z lodami lub kleksem jogurtu naturalnego.

* ilość w zależności od wagi użytego masła

Crumble.

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 7

  1. teenager ;) 23 kwietnia, 2013 at 04:45 Reply

    z chęcią bym zjadła to boskie crumble *-*

  2. Inspirowane smakiem 23 kwietnia, 2013 at 05:22 Reply

    Oj tak, zdecydowanie sobie wyobrażamy :)))

  3. Qchenne-inspiracje, Małgosia 23 kwietnia, 2013 at 08:31 Reply

    Obłędne !!!

  4. Słonko 25 kwietnia, 2013 at 12:01 Reply

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam crumble. :) Mam dużo owoców pozamrażanych, czy trzeba je rozmrozić czy od razu zamrożone do kokilki i kruszonka?

    • kocie-smaki 25 kwietnia, 2013 at 12:16 Reply

      można dać od razu zamrożone, z jak najmniejszą ilością lodu. rozmrożą się w czasie pieczenia :) polecam gorąco!

  5. Słonko 28 kwietnia, 2013 at 17:10 Reply

    Dziękuję za odpowiedz. Mam nadzieję, że uda mi się niedługo zrobić swoje crumble :)

  6. fabryka pomysłów 5 maja, 2013 at 10:01 Reply

    pychota!:) a ja się ciągle do nich zbieram i mi nie po drodze:P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *