Biała dama.

Ciasto na specjalną okazję.

Potrzebowałam sprawdzonego przepisu, by czymś pysznym poczęstować gości. A sprawdzone przepisy – wiadomo – od mamy. Ciasto jest niezwykle puszyste, lekkie. Przełożone aksamitną masą serową z cytrynową nutą. Do tego lśniąca, nie-łamiąca się kakaowa polewa. Niczym ptasie mleczko w wersji maxi.

Polecam Wam gorąco!

ciasto czekoladowe

Składniki podaję na dużą prostokątną blachę. Kakaowe ciasto zrobiłam z połowy porcji, ale następnym razem zrobię z całości, ciasto będzie wyższe i warstwy będą grubsze.

Biała dama.

Ciasto:

  • 9 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 czubate łyżki kakao.

Oddzielamy żółtka od białek. Biała ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier. Cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka. Następnie olej i wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. (termoobieg). Pieczemy ok. 50-60min, do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Masa:

  • 2 śnieżki (w proszku),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1/2kg sera twarogowego na serniki,
  • 2 cytrynowe galaretki.

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.

W jednej misce ubijamy mleko ze śnieżkami. W drugiej miksujemy ser. Do zmiksowanego sera dodajemy stopniowo ubitą na puszystą masę śnieżkę. Delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i krótko miksujemy do połączenia składników. Galaretka nie może być zbyt gęsta (jeszcze bez grudek, ale też nie zupełnie lejąca).

Polewa:

  • 1/2 kostki masła/margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do napęcznienia.

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cukier i kakao. Dokładnie mieszamy, aż cukier się roztopi. Gdy składniki się ładnie połączą, dodajemy śmietanę i szybko mieszamy za pomocą rózgi. Na sam koniec dodajemy żelatynę. Mieszamy.

Całość:

Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie równe części. W blaszce zostawiamy dolną warstwę. Na nią wykładamy połowę masy serowej. Następnie druga część ciasta i pozostała część masy serowej. Na wierzch wylewamy polewę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Biała dama.

Tagi: , ,

Komentarze: 7

  1. michal 21 stycznia, 2013 at 10:47 Reply

    Kaloryczne, ale bardzo smaczne :)

    • kocie-smaki 21 stycznia, 2013 at 10:49 Reply

      oj, znam bardziej kaloryczne wypieki ;)

  2. Droczilka 21 stycznia, 2013 at 12:02 Reply

    Mamine przepisy zawsze się sprawdzją. Ciacho wygląda przepysznie.

  3. pieczarka mysia 21 stycznia, 2013 at 13:48 Reply

    Wspaniałe ciacho :) bardzo mi się podoba

  4. Słodka Babeczka 21 stycznia, 2013 at 16:04 Reply

    Wygląda wyśmienicie!

  5. Inspirowane smakiem 21 stycznia, 2013 at 20:30 Reply

    Mniam, wygląda świetnie. :)

  6. asiathinksthings 24 stycznia, 2013 at 09:02 Reply

    Wuzeeetka!!! moje ulubione ciasto z dzieciństwa! MMM!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *