Batoniki energetyczne.

Z orzechami, płatkami owsianymi i kakao. Bez pieczenia!

Słodzone miodem i daktylami. Z cudowną nutą masła orzechowego. To coś pomiędzy snickersem a rozpływającym się w ustach mocno kakaowym brownie.

Zdrowa rozkosz bez wyrzutów sumienia.

Na długo zaspokajają głód oraz zachcianki na słodkości. Chociaż z tym drugim trochę gorzej, bo są tak pyszne, że rozum głupieje i mimo sytości ma się ochotę na kolejny. Doskonałe także dla biegaczy i innych sportowców jako przekąska dostarczająca węglowodany złożone oraz zdrowe tłuszcze i białko.

domowe batoniki owsiane

Batoniki energetyczne à la brownie.

  • 150 g płatków owsianych (ok. 1,5 szklanki),
  • 100 g orzechów laskowych (ok. 1 szklanka),
  • 230 g daktyli (ok. 2 szklanki),
  • 80 g masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki),
  • 100 g miodu (2 pełne łyżki),
  • 100 g migdałów (ok. 3/4 szklanki),
  • 60 g kakao (ok. 3/4 szklanki),
  • 40 g oleju kokosowego (2 łyżki).

Daktyle moczymy w gorącej wodzie, aż zmiękną. Najłatwiej zostawić na całą noc.

Płatki owsiane oraz orzechy laskowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Używając patelni warto robić to kolejno (najpierw płatki, potem orzechy) lub na dwóch osobnych patelniach.

W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy masło orzechowe, miód oraz olej kokosowy – tylko do upłynnienia składników.

Migdały oraz uprażone orzechy laskowe rozdrabniamy na małe kawałki (nożem lub przy użyciu dobrej jakości młynka). Daktyle odsączamy i miksujemy na gładką masę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy – najpierw pastę daktylową oraz miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a następnie dosypujemy płatki, orzechy i kakao. Bardzo ważne jest dokładne połączenie składników mokrych i suchych, by bez problemu wylepić masą foremkę. Jeśli masa wydaje Wam się zbyt sucha – dodajcie masła orzechowego lub oleju kokosowego.

Całość przekładamy do foremki o wymiarach 20×25 cm wyłożonej folią spożywczą. Bardzo dokładnie dociskamy i ugniatamy, by uzyskać płaską i równą powierzchnię. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Dla szybszego schłodzenia można na pierwsze 15 min włożyć foremkę do zamrażarki. Po schłodzeniu dzielimy na ok. 12 równych porcji – lub inaczej, jeśli chcemy mniejsze lub większe batoniki.

Całość przechowujemy w lodówce.

domowe batony owsiane

[inspiracja]

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 8

  1. Natalie 7 lipca, 2015 at 08:20 Reply

    Genialne! Idealne na wypad w góry :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. StołyżekSzczęścia 7 lipca, 2015 at 13:40 Reply

    Wspaniale wyglądają ;) No i wspaniały skład ;) Chętnie bym spróbowała ;)

  3. beti 7 lipca, 2015 at 15:31 Reply

    Ja dzisiaj kilka poproszę :))

  4. Pati 8 lipca, 2015 at 06:44 Reply

    Jak z daktylami to rewelacja!

  5. Patyska 8 lipca, 2015 at 07:25 Reply

    O mamo… aż ślinka cieknie :)

  6. Anna | Studio Kuchnia 9 lipca, 2015 at 20:41 Reply

    Idealne na wycieczkę rowerową!!

  7. Dorota 11 lipca, 2015 at 17:39 Reply

    Wspaniałe batony, uwielbiam takie domowe, zdrowe łakocie. Na ile utrzymają świeżość?

    • kocie-smaki 12 lipca, 2015 at 05:40 Reply

      Mogą być przechowywane nawet przez tydzień (u nas tyle wytrzymały) lub nawet dłużej – ważne, żeby były w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *